Goede doelen wereld
Image default
Woning en Tuin

5 tips voor het installeren van spots

Met inbouwspots bouwt u uw verlichting netjes weg in het plafond. Maar spotjes installeren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Er zijn dan ook enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Daarom 5 tips voor het installeren van inbouwspots.

1. De gatmaat van de inbouwspot

Gaat u spotjes installeren? Voordat u hieraan begint is het belangrijk om de alles goed op te meten. Zo kunt u bepalen hoeveel spots u in uw plafond wilt, maar vooral ook hoe groot de gatmaat moet zijn die u in het plafond moet boren. Gaat u bestaande inbouwspots vervangen? Dan is er reeds een gat aanwezig, dus het beste koopt u spots met dezelfde afmetingen. Houdt u er altijd rekening mee dat u een gat maakt die de afmeting heeft van de binnenmaat van de spot. Onder de buitenmaat valt namelijk de rand die het geboorde gat afdekt.

2. Is er een driver aanwezig?

Gaat u LED inbouwspots installeren? Dan heeft u vaak te maken met LED chips op een printplaatje. Deze LED chips werken op een heel laag voltage. Om een stroomvoorziening te krijgen naar de LED chips, heeft u een driver nodig. Een driver is een klein kastje, zo groot als een luciferdoosje en wordt meestal meegeleverd. U kunt de driver dan ook gewoon onder het plafond wegwerken. Gebruikt u inbouwspots GU10 of met E27 fitting? De driver zit dan ingebouwd in de lamp zelf.

3. Hoogte van het plafond

Erg belangrijk bij spotjes installeren is de hoogte van het plafond. Er moet voldoende ruimte zijn tussen het originele plafond en het verlaagde plafond. In de regel zal dit het geval zijn en passen de inbouwspots met een standaard maat hier prima in. Maar wat als u een plafond heeft met te weinig ruimte? Dan moet u op zoek naar inbouwspots met een lage inbouwdiepte. U kunt deze spotjes installeren omdat ze in de hoogte maar een zeer beperkte maat hebben. Ook plafonds met beperkte ruimte zijn zo van inbouwspots te voorzien.

4. Is de spot richtbaar of niet?

Standaard spots zijn niet richtbaar en schijnen hun lichtstraal dus enkel naar beneden. Toch kunt u behoefte hebben aan accentverlichting om een bepaald object te verlichten of u wilt een lastig te verlichten plek verlichten. Met richtbare inbouwspots kunt u zelf de richting van de lichtstraal bepalen en dit geeft u veel meer flexibiliteit.

5. Isolatie boven het plafond

Spotjes installeren is ideaal in een verlaagd plafond, maar de ruimte boven het plafond leent zich ook goed voor plafondisolatie. Als u dan ook nog inbouwspots plaatst, dan kunnen de isolatieplaten in de weg zitten. Houdt u hier rekening mee, want het is namelijk geen optie om de inbouwspots in het isolatiemateriaal te monteren. Hiermee onderbreekt u de isolatieschil en is uw plafond niet goed meer geïsoleerd. Kies daarom voor dunnere isolatieplaten of voor inbouwspots met lage inbouwdiepte. Zo kunt u toch voldoende ruimte garanderen tussen het isolatiemateriaal en de spots. Hou uw spot ongeveer tot op 1 cm weg van het isolatiemateriaal.